Lichaamsgerichte Therapie richt zich op de verbinding tussen lichaam en geest. Psychische problemen geven vaak ook fysieke klachten als spanningsklachten en vermoeidheid. Daarnaast komt het ook voor dat er fysieke klachten zijn waar geen medische verklaring voor is, ook wel SOLK (somatisch onverklaarbare klachten) genoemd. Ook kunnen traumatische gebeurtenissen uit het verleden er voor zorgen dat er heftige fysieke reacties zijn op alledaagse gebeurtenissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyperventilatie bij angsten, maar ook weerstand op fysieke aanraking of extreem emotioneel reageren op relatief kleine gebeurtenissen. Het lichaam heeft zijn eigen manier van herinneringen opslaan, ook wel trauma sporen genoemd. Zelfs als je geen actieve herinnering meer hebt aan een traumatische gebeurtenis, kan het zijn dat er wel fysiek onprettige signalen zijn in het lichaam die aangeven dat je systeem overbelast is.

Om de balans tussen lichaam en geest te herstellen, wordt er bij lichaamsgerichte therapie gewerkt aan het herkennen van de signalen van het lichaam en het begrijpen wat deze signalen te betekenen hebben. Zo leer je luisteren naar je lichaam, je gevoelens toelaten en begrijpen maar vooral ook beter te zorgen voor je lichaam. Dit levert meer rust en ontspanning op.

Een belangrijk onderdeel hiervan is werken aan je ademhalingspatroon, ook wel Ademtherapie genoemd. Bij spanning in het lichaam zien we vaak een verstoord adempatroon wat soms zelfs leidt tot hyperventilatie. Door tijdens de sessies, maar ook thuis tussen de sessies door, te werken aan een gezond adempatroon, ondersteund dat je herstel naar een gezonde balans tussen lichaam en geest.